akvapónia május

Néha, amikor nagyon zizi napom van, akkor mostanában, nem a gazok bánják, ( az is jó levezetése a napnak, de látszik is a kertemen, hogy másképp vezetem le a feszkót, felveri a gaz az egészet :)) hanem csak lemegyek az üvegházba feltöltődni. Mert jó látni ahogy nőnek a növények, hallgatni ahogy a csorog a víz, elcsodálkozni, minden alkalommal, hogy milyen jó dolog is ez.

Lényegesen kevesebb tennivaló van egy ilyen “kertben”, mint kint. Alapból nincs gaz. Ma másfél órát gazoltam a veteményest, hogy lássam mennyi kukorica kelt ki. Itt ilyen nincs, a növényeket terelni kell, a paradicsomot kacsolni, már amíg eléri az ember. Van viszont, gépészet-ellenőrzés ( na, azt a Gábor csinálja, mert én csak nézek mint a Rozi a moziban, hogy mi van), hal-etetés.

A halacskák köszönik szépen jól vannak, sokat esznek, szépen nőnek, dagadnak ,hogy kondérba kerülhessenek. Mivel esznek már rendesen, táp-anyag is van elég sok, a rendszerbe rengeteg növény került, hogy egyensúlyban legyenek a dolgok, de még kell 1-2 hét , amíg akkora levéltömeg lesz, hogy látszódjon a a víz összetételén ( a halakat lehetne többet is etetni, de nem merem ), stagnál a nitrát -szint, de csökkenni még nem kezdett el.

Ami van a rendszerben a teljesség igénye nélkül:

Póréhagyma

snidling

metélő petrus és zeller

karalábé, és gumós zeller

mangold ( ez még ősszel került be, érdekes, hogy egyenlőre nem akar felmagozni, valószínűleg nem volt elég hideg neki)

kb 12 tő paradicsom

Kb 8-10 tő csili

8 tő édes paprika, a lehető legtávolabb a csili szekciótól

padlizsánok

uborkák

dinnyék

kb 10 tó folyton termő eper

bazsalikom ,oregano

meg még biztos van még pár dolog.. Szóval ezek a növények szűrik jelenleg a vizet, túl van telepítve, majd meglátjuk kell-e ritkítani.

Amivel küzdés van, az a tetű, most már nem akkora gond, mert nagyon meleg van az üvegházban, és azt ezek a fránya tetvek nem nagyon bírják, de harc van, és nem állíthatom, hogy győzelemre állok sajnos.

És a képek:

A média ágyak

A média ágyak

 

karalábé

karalábé

a készülődő paradicsom

a készülődő paradicsom

az uborka is mutatkozik már

az uborka is mutatkozik már

 

This entry was posted in Kőkertészet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>