Kőkertészet

Szóval, mi is az a akvapónia? Sokan megírták már, rengeteg infó van róla a neten, szakszerű, érthető. A lényeg, hogy a halak, meg a növények együtt élnek, egymás életét támogatják . A halak trágyázzák a növényeket, a növények meg a kavics-ágyon keresztül szűrik a vizet, és felveszik a tápanyagokat. A víz tiszta marad, a növények nőnek, a halászlének való meg nő.

Mi 2012 januárjában találkoztunk ezzel a szisztémával, egy videó került fel a netre, egy debreceni rendszerről. Ketten egyszerre hívtuk a másikat, hogy micsoda csuda dolgot láttunk. Egy biztos volt, nekünk kell ilyen. 2014-ben kezdtük el az építést, idén lett készen az üvegház, és indult a rendszer.

Az egy kicsit nagyképű, hogy készen van, mert ugyan a ház felépült, és jó is, szép is, a rendszer működik, de kétoldalas a lista, amit még be kell fejezni a házon, a ház környékén, hogy készen legyen. Még vakolni kell, bádogozni, az esővizet el kell vezetni,stb,stb…. szóval van még dolog. Ja és a kitermelt föld még a kertben csücsül, szóval még támfal-építés, és terep-rendezés vár ránk.

Az üvegház 18 m2-es kb 4 m-es belmagassággal, a padlószínt kb 1 méterrel a talajszint alatt van. Jelenleg üzemel a rendszer, vannak kisebb nagyobb gondok ( jelenleg a párakicsapódás okozza a galibát), de még csak próbaüzem van, de az szuperül működik.

6 db kb 1m2-es termő ágy van az ablakok alatt, ami kb 30 cm mély. 2 hal-tartály, ami egyenként 1.5m3-es. Az egyikben 20 db koi uszkál, a másikban, meg kb 100-120 db idei kelésű ponty ( ők a halászlének valók). Ezenkívül 2 szivattyú üzemel, ezek szállítják a vizet vissza az összefolyókból, a hal-tartályokba. A haltartályokból meg a gravitáció szállítja vissza a növény-ágyakba a vizet Ha lesz ideje a Gábornak a gépészetről is lesz szó bővebben, de ehhez én nem értek, annyi dolgom van, hogy néha rájuk kell néznem ,hogy a szivattyúk működnek-e.

Építés:

Mivel voltam olyan oktondi, hogy a fákat aránylag sűrűn ültettem a kertben,és összevissza, az az elején kiderült, hogy nem lehet markolóval kiszedni az alapot. Szóval kézi ásás volt és talicskázás, 30 m2 föld, közben a homokot, ami a termőszint alatt volt, amikor volt egy kis pénzügyi keret rá, konténerbe raktuk,( ezt is kézi erővel ) és elvitték.Nagyon kemény meló volt, a 2 gyerek is kivette a részét belőle rendesen. Ezzel  2014 nyara majdnem el is ment, ősszel volt egy kis alapozás, meg zsalukövezés, aztán pihi. 2015 őszére felkerült a tető, és polikarbonát, idén meg az ajtó, és megépült a gépészet. Májusi indítást terveztünk, amiből lett július közepe, de készen lett. Koik úszkálnak benne és pontyok, amik kb 80 db-ra lettek tervezve, és lett 120, de köszönik jól vannak. A pontyik, 2-3 centisek voltak ,amikor elhoztuk őket szóval mire kaja lesz belőlük az még egy kis idő, de aranyosak, sokat esznek, próbálom nem megszeretni őket, mert akkor ugrott a halászlé jövőre, vagy utána. :)

A kérdések amiket fel szoktak tenni ezzel kapcsolatban:

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmibe belevágjatok?

Átgondoltátok, hogy megéri-e?

Hal-ízű a zöldség?

Szóval, az, hogy honnan jött arról már írtam, Ha nem nagyüzemi szintem csinálja az ember, nem igazán éri meg. Vagyis üzemeltetési szinten igen, de az építési költség megtérülése nagyon hosszú idő.Szóval ,igen átgondoltuk, és nem nem éri meg,de ez hobbi, egy kis becsípődés, hogy nekünk ilyen kell, és nem bántuk meg. Mert már lassan november van, de még mindig van paprika, paradicsom, és uborka is. Már növögetnek a saláták, és úgy egyébként egy nagyon klassz kaland. Nem, nem halízű a zöldség, nagyon finom, zamatos minden.

Egy másik rendszerről  itt olvasgathatsz:

http://www.passzivakvaponia.hu/index.php

Szóval ez a mi nagy kalandunk, és remélem, hogy folyamatosan fogok tudni irni róla, hogy mi történik a mi kis kőkertészetünkben. és végül egypár kép:

 

A kezetek... 2014

A kezetek… 2014

ez is még 2014

ez is még 2014

ez már 2015 tavasz

ez már 2015 tavasz

2015 nyara

2015 nyara

még festés előtt 2015

még festés előtt 2015

média ágyak 2016 tavasz

média ágyak 2016 tavasz

halak 2016 augusztus

halak 2016 augusztus

pár napja egy uborka

pár napja egy uborka

paradicsom

paradicsom

This entry was posted in Kőkertészet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>