Július ami majdnem úszik

Nyár közepe van, és kivételesen nem a kevés víz a gond:)  Egyenlőre az van bőven, volt eső az utóbbi időben, esővíztároló tele van, sőt még a hordókat is megtöltöttem. Volt olyan, hogy bokáig állt a víz a kertben itt-ott.Szóval az idei évben sok az eső. Szerintem ennek egy oka lehet, hogy most kivételesen jó lenne, ha nem esne annyit, mert éppen az üvegház betonozása folyik, és nem haladunk vele. Ilyen esős évünk akkor volt, amikor ki kellett volna szigetelni az esővíztározót, és valamikor szeptemberben volt 2 hét, amikor erre sor került, írtam is róla.

Szóval, honnan lehet megismerni egy kertészt, a kertben eső után? Sehogy ,mert csak a fenekét látod. Hát igen, ebben az időszakban a legnagyobb munka gyomlálás, és az egyéb földi munkák. Szóval gyomlálok ,kapirgálok, néha eszegetek ezt-azt ( még van ribizli, meg málna), de lassan lehet henyélni a kertben. Jön az augusztus, amikor mentás limonádéval, amibe jégkocka is kerül, nyugágyban, árnyékban( amit a szomszédok fái adnak,) olvasok. Már alig várom :) .

A kertben most a veteményes kezd pompázni. Rengeteg, de tényleg rengeteg paradicsom lesz. Azért csak lesz, mert a palántázást elbénáztam, későn kerültek ki a pari palánták. Meg vettem is faparadicsomot, vagy 10 tövet, és majdnem mindegyik megmaradt. 21 paradicsom tő várja, hogy piruljon rajta a paradicsom. Szép nagy zöld paradicsomjaim már vannak. Viszont az év jó híre, hogy idén először sikerült ehető méretű édes paprikát nevelnem, már 3 db került az asztalra vacsira. Lesz uborka, idén nem fulladtak be a magok, mint tavaly, és  egyenlőre 1 db padlizsán növöget.

Idén kipróbálom a sörretket, annak is most van itt a vetési ideje, már kibújtak kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Van cukkinink, de a sok eső miatt lisztharmatosak lettek, egy tő kivételével tönkrement mind. A szódabikarbónás permet ( 1 liter víz, egy teás kanál szódabikarbóna)vált be a legjobban, de nem tudtam 2 tövet megmenteni, mindig tanul az ember lánya valamit.

Még mindig küzdelem van a csigákkal, de már csökken a számuk, a tegnapi özönvíz után csak 8-t találtam. A kiirtásuk gyomorpanaszokat okozott, reggel irtottam a gyomrom meg még délután is mozgásban volt. Igazi fogyókúra, mert enni se tudtam, igazából még sajnálom is őket ,de muszáj, mert mindent tarra rágnak sajnos.

A virágos kertben, már lement a virág csúcs. Ilyenkor csak pár növényfajta virágzik. Tavaly bementem egy nagy kertészetbe, elkaptam egy eladót, és megkértem mutasson nekem olyan növényeket, amik ilyenkor virágoznak, és bírják a napot. A jó hír az volt, hogy mutatott 4-vagy 5 fajtát . A rossz hír, hogy nekem már mind meg van. Szóval ami most virágzik: kokárda virág,Erika, a himalájai gólyaorr második felvonása,különböző cickafarkok, törpe díszcsorba, kas virágok lila meg a fehér, valami lila virág, amit egy fejkendős nénitől vettem mondta a nevét, de elfeljtettem. Meg egy-két rózsabokor, muskátli, ja meg a leanderek, és ennyi. Zöld meg minden, de ilyenkor már nem olyan harsogóan színes a virágos kert.

Épül a üvegház, szépen -lassan, remélem minden galiba nélkül fog folyni az építkezés. Készülnek a fotók, lesz majd poszt is, de még nincs miről írni úgy isten igazából.

Szóval nyár van ,csak szokásos dolgok vannak, mostanában a legnagyobb kampány munka a málna kivágása lesz, de egyébként béke van és madárcsicsergés.

 

Az első ubik egyike

A zöld pari, ebből lesz remélhetőleg nem sokára piros

A zöld pari, amiből remélhetőleg nem sokára piros lesz

Most ilyenek a virágaim

Most ilyenek a virágaim

Na és ilyen volt pár hete

This entry was posted in Kert and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>